vrijdag, 22 oktober, 2021

  •   Telefoon: +31 180 695 770
  •   E-mail:
Wat zijn uw overwegen bij het bepalen van de juiste IP Rating voor uw specificatie en met welke andere omgevingsfactoren moet u rekening houden bij het specificeren van uw motion producten?
iprating3

Als fabrikant van motion control gerelateerde producten voor een verscheidenheid aan markten raken onze engineers betrokken bij producten in allerlei omgevingen. Vaak kunnen deze omgevingen vochtig zijn en een IP (International Protection) rating zou moeten worden overwogen als onderdeel van de specificatie van het motion product.

Terug naar de basis. Wat is een IP rating eigenlijk? Een IP-, of International Protection, rating wordt gebruikt om fabrikanten zoals Kollmorgen te voorzien van een nauwkeurige test die kan worden gebruikt om de levensduur van een product ten opzichte van een specifieke omgeving te bepalen. De IP-Code wordt gespecificeerd met behulp van een reeks van twee getallen en optioneel met een letter zoals gedefinieerd door de International Electrotechnical Commission (IEC). Een voorbeeld hiervan zou een IP67 rating kunnen zijn. Het eerste nummer in deze beoordeling bepaalt de Solid Particle Protection van een item. Het nummer "6" geeft aan dat een IP67 product "Dust Tight" is. spp

Het tweede nummer in deze rating bepaalt de Liquid Ingress Protection. Het getal "7" geeft aan dat een product is IP67 beschermd tegen "onderdompeling van maximaal 1 meter voor een duur van 30 minuten". lip

De meest gebruikte variaties in de motor-industrie zijn IP40, IP65, IP66, IP67, IP68 en IP69K.

De moeilijkheid is nu de juiste rating te bepalen bij een applicatie. Aangezien het vrij eenvoudig is de hoogste rating (6) voor vaste deeltjes te bereiken, negeren we het eerste cijfer voor deze bespreking. Het tweede cijfer is waar de meeste verwarring over bestaat.

Dus zijn hier een paar tips die u mee kunt nemen in uw beoordeling:

1. De IP65 rating definieert dat het product wordt beschermd tegen water jets. Een IP65 motor kan worden gebruikt als er incidenteel spatten op de motor in de toepassing voorkomt, maar deze rating is niet bedoeld voor washdown toepassingen.

2. Een IP67 motor wordt beschermd tegen meer krachtigere waterjets en kan worden gebruikt in toepassingen waar washdown is vereist. Als u een IP67 motor gebruiken in een washdown toepassing, overweeg er dan één met epoxy verf en gebruik maakt van roestvast stalen componenten als bescherming tegen corrosie.

3. Een IP69K motor de ideale oplossing voor moeilijke washdown omgevingen, omdat deze rating aangeeft dat de motor beschermd is tegen waterjets bij druk van tot 1450 PSI. Deze motoren zijn meestal gemaakt met een roestvrij stalen behuizing. Verf zal in deze condities niet stand houden. De K geeft eveneens aan dat de temperatuur van het gebruikte water 80 graden C mag zijn.

4. Is uw toepassing in een zware washdown omgeving actief, dan is het belangrijk om te weten welke chemische oplossingen worden gebruikt. De IP-code geeft geen factor aan voor de vereiste levensduur van het product onder deze omstandigheden. Vaak zie je dat producten die worden gebruikt in washdown toepassingen het niet lang uithouden omdat het deze als gevolg van de blootstelling aan water en andere chemicaliën corrodeert.

Een gespoten motor met IP67 gaat niet lang mee onder een frequente blootstelling aan water en mag zeker niet worden gebruikt in een washdown toepassing met bijtende stoffen. Deze motoren worden meestal gemaakt van aluminium en staal en corroderen snel in vochtige omgevingen. Belangrijk is aan dezelfde motor een Epoxy verf toe te voegen en de stalen componenten te veranderen in roestvast staal. Dit resulteert in een motor die het goed zal doen in een bijtende washdown omgeving. Het nadeel van deze oplossing is dat als de verf er af gaat, het aluminium eronder zal corroderen. De meest robuuste oplossing in deze omgeving is een motor met al roestvrij stalen constructie. Het is ook belangrijk om te overwegen hoe de niet-metalen bestanddelen zoals O-ringen, as-afdichtingen en bekabeling reageren op deze chemische stoffen.

Overweeg dus niet enkel de bedrijfsomgeving voor de elektromechanische apparatuur van uw toepassing, maar andere omgevingsfactoren zoals wat voor soort type reiniging- en schoonmaak middelen de machine aan onderworpen is. Zorgvuldige afweging van deze omgevingsfactoren zullen meehelpen om de continuïteit van uw machine te verbeteren en uw productie voor de komende jaren te garanderen.

door Gene Matthews

koll logo 50pt             sigmatek 50pt             Logo Sinadrives 50pt